
Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til plukkselv.no
Å dyrke en kjøkkenhage kan være en økonomisk og bærekraftig måte å få tilgang til ferske urter og grønnsaker på. Her er noen sparetips for å lykkes med kjøkkenhagen din:
1. Planlegg hva du vil og kan dyrke: Velg grønnsaker og urter som er dyre å kjøpe, eller som du ofte bruker i matlaging. Hva har du plass til? Ikke begynn med for mye. Start med noen få.
2. Start fra frø: Å dyrke fra frø er ofte billigere enn å kjøpe ferdige planter. Sørg for å lagre frøene riktig for å bruke dem neste sesong. Urter tar gjerne lang tid å vokse så disse kan med fordel kjøpes på butikk eller gartneri og plantes om hjemme. Noen butikker tilbyr 3 for 2 på urter så her kan du faktisk få tre forskjellige ferdige urter til en god pris. Kjøp frø etter sesong, da er det gjerne tilbud. Nå får du f.eks 10pk frø for prisen av 5 hos plukkselv.no.
3. Samplanting: Du trenger ikke hver sin potte alt alt, du kan plante sammen som grønnsaker/urter som komplementerer hverandre. For eksempel kan tomater og basilikum dyrkes sammen for å maksimere plassen og forbedre veksten. Gressløk kan plantes med gulrot eller tomat og forbedrer smaken. Agurk sammen med selleri, dill, salater f.eks. Her er mulighetene mange, ta et kjapt googlesøk og planlegg pottene dine.
4. Bruk resirkulerte materialer: Lag plantekasser og potter fra gamle paller, trevirke du har liggende, spann eller annen resirkulert materiale. Sjekk gis bort eller selges billig på Finn, og se på bruktbutikker for å finne billige potter.
5. Kompostering: Lag din egen kompost fra matavfall for å gi næringsrik jord til plantene. Dette reduserer behovet for dyre gjødselprodukter.
6. Vann smart: Sørg for å vanne om morgenen eller kvelden for å hindre at røttene blir kokt i sola. Sett bøtte eller vannkanne ut så det samler opp regn og bruk dette for å vanne plantene.
7. Skadedyrkontroll: Dusj planetene med en lett stråle for å unngå skadedyr. Ved behov for med tiltak unngå kostbare kjemikalier ved å bruke naturlige løsninger som neemolje, såpevann som kan hjelpe mot skadedyr.
8. Utnytt plassen: Dyrk vertikalt ved å bruke espalierer eller hengepotter for å maksimere plass og avkastning, spesielt i små hager, på balkong eller terrasse.
9. Bytt og del: Bytt frø eller planter med naboer og venner for å få variasjon uten kostnad. Hver pose har gjerne mer frø enn man trenger for en sesong, så hva med å bytte litt? Ta også frø fra grønnsaker du har dyrket.
10. Hold deg informert: Les bøker eller følg med på videoer og blogger om hagearbeid for tips og triks som kan spare både tid og penger.
Med disse tipsene kan du få en økonomisk og fruktbar kjøkkenhage! Lykke til!